23 November 2009

Klassiska öringlinjer



Lördagen den 21 november. Trådsmalt glapp mellan lågtrycken, ändå tillräckligt för att skifta grått till blått.
Minnet är kort, vi står och gapar. Vad är det som pågår? En reflex viskar att sånt här har hänt förr och att det har fått fiskar att nappa.

—Verkligen, är det sant? Två timmar senare står vi utvadade.

Idag slår reflexerna dubbelvolt och sparkar ut oss på ett öringrev vi inte besökt på flera år. Ett naturens exempel på välordnat kaos. V
idsträckt tångskog och snorhal storsten. Att vada de trehundra metrarna ut till yttersta stenen tar en kvart. Med vadarstav. Tro mig, den samlade världseliten i puckelpist skulle slå på arslet efter en halvmeter. Detta är vadning för modiga män. Men väl värd mödan.

—Fan i helvete! Håven ligger kvar hemma. Att valla en fisk den mödosamma vägen in till terra firma funkar inte. Glöm det. Så vad säger man?

—Hehe, trevligt att råkas, det är ju kul när det nappar, det är ju hugget som räknas, eller hur?

Och så får det bli denna lördag den 21 november trehundra meter från fasta land. Det blir fyra "kul när det nappar", fyra "tvättmaskin-vitskum" och fyra "volter på kort lina". Och fyra "fan-i-helvetes-öringjävel-vad-skulle-du-släppa-taget-för". Den fjärde lade sin fyrakilos kritvita buk i vädret, släppte taget och försvann.



Sen finns det ju klokare snubbar än jag. Mr. Boo till exempel. Han har varit med ett tag och vet att man inte ska vada värdshus förbi. Så inte heller den novemberlördag. Närå, några kast vid land och en kaffe å macka. En filosofi som lönar sig, det blir en regnbåge i steelheadform under mer avspända former än mitt tredje världskrig ute på stenhelvetet. Mr. Boo är min mentor och jag lär för var dag.

Söndagen den 22 november. Båtåkning österut genom Norrtäljeviken, sen kors och tvärs längs klassiska öringlinjer. Korta stopp, snabba kast. Nästa hållplats. Det flyter på, det flyter förbi. När det verkligen flöt på låg tre-, fyra- och femkilos på durken. Idag är det dött. Stendött. Men det är fortfarande lika förbannat kul att åka båt. Laddar upp några bilder från helgens övningar. Vi ses!

3 comments:

Kristofer said...
This comment has been removed by the author.
Kristofer said...

Ahh.. Ljuva öringrev! Där har man spenderat några dagar/veckor på senare år.. Inget vidare fiske för vår del i år då vattenståndet är som det är men lättvadat!?

Henrik said...

Jasså du din rackare, känner du igen dig ;-)